Om Alopecia

Alopecia er en samlebetegnelse på ulike former for hårtap og håravfall.

Alopecia areata er fellesbetegnelse for ulike typer av det som antas å være en autoimmun hudsykdom, som kjennetegnes ved flekkvis tap av hår på hodet og/eller andre steder på kroppen. Vanligvis starter sykdommen med en eller flere hårløse flekker i hodebunnen som er små, runde og glatte, og som deretter vokser seg større.

Årsaken til hårtapet er usikkert, men mye tyder på at det kan være forårsaket av en autoimmun sykdom. Det betyr at cellene i kroppen som normalt bekjemper infeksjoner (hvite blodlegemer), angripe noen av dine egne celler. Ved alopecia areata samler de hvite blodlegemene seg rundt hårsekkene, og forårsaker en betennelse som gjør at håret slutter å vokse og faller av (kilde: Helsebiblioteket).

Tilstanden er ikke uvanlig, og rammer mellom 1 og 2 prosent av befolkningen, i ulik grad. Enkelte kan også ha tilstanden uten å være klar over det, eller kun oppleve et fåtall flekker i løpet av livet. Andre får mer omfattende hårtap og enkelte kan oppleve bortfall av alt hår. Felles for alle er imidlertid at muligheten for gjenvekst er tilstede, i større grad desto mindre hårtapet er. I mange tilfeller kan flekkene flytte seg rundt, ved at håret enkelte steder begynner å vokse, samtidig som det faller av og skaper nye flekker andre steder.

Alopecia areata er den mest vanlige typen av den autoimmune sykdommen alopecia areata, og den som er rammet vil oppleve flekkvis tap av hår på hodet og/eller andre steder på kroppen i form av små, runde og glatte hårløse flekker.  Størrelsen og hyppigheten på disse flekkene vil variere fra person til person.

Alopecia areata totalis innebærer at hårproduksjonen stopper opp i hele hodebunnen.

Alopecia areata universalis er den mest omfattende typen av alopecia areata, hvor det er fravær av kroppshår på hele, eller praktisk talt hele kroppen.

Bekrivelsene av de ulike typene over er hentet fra Landsforeningen Alopecia Areata.

 

 

 

Reklame