Immunforsvar-reparasjon

Som nevnt i innlegget Mat som medisin? er det mange som rapporterer om bedring i sin alopecia eller andre autoimmune lidelser etter å ha lagt om kostholdet mer eller mindre dramatisk. En kjapp forklaring av for eksempel The Autoimmune Protocol kan du finne her. Både Dagens Næringsliv og Kapital har nylig hatt store artikler om verdien av å rense kroppen og fri den fra moderne kostholds skadelige effekter.

Min tradisjonelle bunke påskekrim ble byttet ut med litt annen litteratur i år. Jeg har nemlig gått til innkjøp av en bok om temaet (det finnes ganske mange å velge mellom, det var nokså tilfeldig at det ble den under), som fokuserer på å få immunforsvaret tilbake i balanse – og på den måten få has på alopecia’en (og andre autoimmune sykdommer) på naturlig vis. Det er ikke en kokebok (det finnes også en del av dem), men den inneholder en rekke oppskrifter, ettersom forfatteren legger opp til at leser selv skal eliminere visse matvarer etter tur, for å teste hva man eventuelt reagerer på eller blir dårlig av. Hun fokuserer på de mest vanlige lidelsene hennes pasienter kommer til henne med, som er stoffskifteproblemer, glutenallergi/intoleranse og en del andre.

Nå er det ikke like enkelt å sjekke om man mister mindre hår som følge av å kutte ut visse matvarer, som det er å sjekke om man får mindre vondt i magen. På grunn av hårets vekstsyklus trengs det mer tid enn et par uker for å registrere noen effekt.
Boken forklarer imidlertid hvordan immunforsvaret fungerer, hva som kan trigge autoimmune reaksjoner og føre til sykdommer – som alopecia. Det er denne kunnskapen jeg er ute etter! For selv om jeg vet at hvitt mel og sukker ikke er bra, er det lettere å begrense seg når man vet hvilke prosesser det setter i gang i kroppen. Du bes også om å svare på ulike spørsmål (som det er knyttet ulike «poengsummer» til) for å få en bedre indikasjon på hva du bør fokusere på innen de 4 ulike områdene.

Forfatteren, som er utdannet lege,  fokuserer på 4 steg mot å «normalisere» immunforsvaret.
1. Bruk av mat som medisin
2. Balansere stresshormoner
3. Helbrede magen (her er det tarmen vi snakker om)
4. Støtt og hjelp leveren (gjennom detox)

Bok

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s